Avinty ontsluit ZIB’s succesvol uit EPD bij revalidatiecentra

16 mrt 2020 | Avinty

 
Het Versnellingsprogramma Informatie uitwisseling Patiënt Professional (VIPP) is een implementatieprogramma dat het ministerie van VWS, samen met de NVZ en Nictiz, eind 2017 is gestart. Door het VIPP-programma kunnen ziekenhuizen, revalidatiecentra en categorale instellingen in drie jaar extra stappen zetten om de patiënt toegang te geven tot de eigen medische gegevens. 

Zorg Informatie Bouwstenen (ZIB’s) 
Afgelopen jaar heeft Avinty Revalidatie (voorheen VIR e-Care Solutions) samen met haar klanten hard gewerkt aan het implementeren van de Zorg Informatie Bouwstenen (ZIB’s) in het EPD.  
 
Door deze ZIB’s wordt informatie op een zeer gestructureerde manier vastgelegd volgens de standaarden van het programma Registratie aan de bron. De informatie uit de bouwstenen wordt vervolgens via het patiëntenportaal ontsloten naar de patiënt.  

Regie bij de patiënt 
We spraken met Peter van Essen, VIPP projectleider bij revalidatiecentrum Adelante. 
“Om de patiënt meer eigen regie te geven en meer mee te laten beslissen vindt Adelante het belangrijk dat de patiënt optimaal geïnformeerd is, zowel mondeling als digitaal. Daarom publiceert Adelante de ZIB’s en nog veel meer informatie in het patiëntenportaal. De patiënt kan naast de ZIB’s o.a. ook zijn planning, decursussen, testuitslagen, teamrapportages en uitgaande post zien in het patiëntenportaal, Deze informatie kan uiteraard ook gedownload worden.” 

 “De ZIB’s bevatten informatie die ergens in het revalidatieproces (indien van toepassing) opgehaald en ingevoerd worden in het EPD. Om medewerkers zoveel mogelijk te faciliteren heeft Adelante de ZIB’s dan ook in het EPD geplaatst op de plek waar de betreffende informatie logischerwijze in het revalidatieproces wordt opgevraagd, geobserveerd of onderzocht. Sommige ZIB’s zijn daarbij voor de behandelaar zichtbaar ‘boven water’ ingebouwd in diverse formulieren. Andere ZIB’s die minder handig leken te zijn voor medewerkers zijn ‘onder water’ ingebouwd. Hierdoor heeft de medewerker er minimaal last van en krijgt de patiënt toch keurig zijn informatie. Patiënten maken hier inmiddels dankbaar gebruik van.”, aldus Peter van Essen.  

Minimale impact voor eindgebruiker
Avinty Revalidatie heeft samen met de eindgebruikers van Adelante gekeken hoe deze registratiewijziging op een zo gebruiksvriendelijk mogelijke manier in het registratieproces geïmplementeerd kan worden. Met de geboden oplossing van Avinty Revalidatie behouden de revalidatiecentra hun eigen manier van registreren. Informatie kan nu gestructureerd ontsloten worden met een minimale impact voor de eindgebruiker. 

Zorgvernieuwers net als jij

We ontwikkelen slimme software die de zorg optimaal ondersteunt.
Altijd met de cliënt en patiënt in ons hart en de nieuwste technologieën in ons hoofd.

Gerelateerde berichten

De eindgebruiker altijd in beeld

Binnen Avinty is de eindgebruiker een belangrijk onderdeel van de ontwikkelvisie. Om de...

Nieuw adres Avinty Jeugdzorg, Gehandicaptenzorg en Revalidatie

Vanaf vandaag hebben Avinty Jeugdzorg, Gehandicaptenzorg en Revalidatie een nieuw onderkomen. We...

Avinty marktleider GGZ

We beginnen de week met goed nieuws. De nieuwe EPD-inventarisatie in de GGZ-markt van M&I...

Avinty dit jaar niet op Zorg&ICT

Vanwege de grote impact die COVID heeft gehad op de zorg heeft Avinty besloten dit jaar niet deel...

Avinty breidt uit, welkom Avinty Apps!

Op 2 september jl. hebben we een team van 10 specialisten in mobiele applicaties (apps) aan...
Share This