CARE4 is dé centrale plek voor dossieropbouw bij PSW

7 dec 2021 | CARE4 Gehandicaptenzorg

‘Zelfs het proces voor Wzd is heel gebruiksvriendelijk geïmplementeerd’

PSW maakt sinds januari 2017 gebruik van CARE4 als ECD. In de tussenliggende jaren is de organisatie continu samen met Avinty aan het bekijken hoe de inrichting van de software nog beter kan. Daarvoor kreeg PSW onlangs nog complimenten van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Marieke Puts, Manager Zorgondersteuning bij PSW, vertelt er meer over.

Breed zorgaanbod

PSW biedt begeleiding en deels behandeling aan mensen met een verstandelijke beperking of een ontwikkelingsachterstand. Dit doet de organisatie vanuit 18 locaties in Midden- en Noord-Limburg en de Westelijke Mijnstreek. Er worden ongeveer 2300 cliënten ondersteund door 1200 medewerkers en 500 vrijwilligers. Naast woonbegeleidingscentra biedt PSW ook dagbesteding, begeleiding thuis, op het werk en op school of de kinderopvang.

In haar functie als Manager Zorgondersteuning stuurt Marieke Puts teams aan van gedragsdeskundigen, therapeuten, adviserend arts en coördinerend verpleegkundige en is ze verantwoordelijk voor kwaliteit en veiligheid. De medewerkers in de teams werken allemaal in CARE4 om de dossiers voor hun cliënten op te bouwen.

Cliëntproces optimaal vormgeven

Toen het tijd was voor een nieuw ECD heeft PSW verschillende pakketten onderzocht. Mariekes collega Saskia Aspers, Beleidsadviseur Zorg en Informatie, was daarbij betrokken: “In CARE4 konden we het cliëntproces het beste vormgeven. Onze systematiek konden we hier prima in integreren. Dat CARE4 echt een blik vanuit het cliëntperspectief had, sprak ons aan. Natuurlijk was de implementatie van een nieuwe ECD én een nieuwe systematiek een uitdaging. Dat vraagt veel van medewerkers, maar langzaam maar zeker plukken we de vruchten ervan. Onze medewerkers zijn heel tevreden over CARE4, maar weten ook goed waar ze graag nog doorontwikkeling willen zien.”

Complimenten van de Inspectie

Onlangs kreeg PSW een toezichtbezoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Zij gaan alle instellingen langs om te vragen hoe er in de praktijk om wordt gegaan met de Wzd. De inspecteurs waren onder de indruk van de manier waarop het stappenplan Wzd was verwerkt in CARE4, vertelt Marieke Puts:

“Het ECD ondersteunt zorgverantwoordelijken in het volgen van het stappenplan en het vastleggen van de conclusies. Samen met Avinty hebben we die stappen in het systeem gebouwd. Daardoor worden onze medewerkers op een heel natuurlijke manier begeleid in de volgende stappen. Van de eerste inventarisatie tot de evaluatiemomenten: alles zit erin, mensen hoeven geen aparte formulieren meer in te vullen. Alles is op één plek terug te vinden en zit direct in het dossier van de cliënt. Dat helpt enorm, aangezien het vrij ingewikkelde wetgeving is. Dan is het fijn als je een systeem hebt dat daar maximaal in ondersteunt. Als je de stappen doorloopt, kom je vanzelf uit bij het juiste antwoord. Begin december ontvingen we eenzelfde compliment van de organisatie die de HKZ-audits bij ons verzorgt. Het proces rondom de afweging of er sprake is van onvrijwillige zorg en het te volgen stappenplan is duidelijk vastgelegd.”

Positieve samenwerking waarin de cliënt centraal staat

Over de gehele breedte gekeken is PSW vooral tevreden over CARE4 omdat er specifieke aanpassingen te maken zijn waar dat nodig is, legt Marieke Puts uit: “Zo kunnen we steeds verder optimaliseren. De incidentmeldingen hebben we bijvoorbeeld ook ondergebracht in CARE4, zodat de dossiers nog completer worden. Dat helpt onze medewerkers, maar ook de cliënten. Voor dit soort ontwikkelingen in het ECD werken we nauw samen met Avinty en daarin ervaren we de hoge kwaliteit. Bij Avinty wordt er echt vanuit de inhoud geredeneerd, waarbij vervolgens een technisch oplossing wordt gezocht. Dat past perfect bij PSW, want wij stellen altijd de cliënt centraal. Dat doet Avinty ook. Dat zorgt voor een positieve en opbouwende samenwerking.”

Hét ECD voor de Gehandicaptenzorg

Als we zorgprofessionals en cliënten ondersteunen met fantastisch gereedschap, dan wordt de zorg beter.
Dát is onze overtuiging.

Gebruiksvriendelijk

Optimale ondersteuning

Open platform

Toekomstbestendig

Co-Creatie

Meer nieuws

Groene Vink voor CARE4

We zijn heel blij dat we er opnieuw in zijn geslaagd om ook voor versie 3.6 van CARE4 de Groene...

Combinatie Jeugdzorg is enthousiast over de agenda-app in CARE4

‘Een sterke aanvulling die goed past in onze werkprocessen’ Tijd is altijd een bottleneck. Daarom...

TIM Stichtse Vecht verleent integraal zorg dankzij CARE4

‘We werken in het systeem samen met verschillende specialisten en zo’n 100 onderaannemers’ In...

Jeugdhulp Friesland is blij met de samenwerking met Avinty

‘Ervaren consultants hielpen ons met de implementatie van CARE4’ Na een uitgebreid selectietraject...

Regionaal Autisme Centrum (RAC) uit Helmond heeft gekozen voor CARE4

Het RAC is de afgelopen jaren flink gegroeid en merkte dat het door hen gebruikte systeem voor...
Share This