De cliënt als co-auteur van zijn eigen dossier? 

17 jan 2022 | KARIFY

Een veelgehoorde wens van zorgprofessionals is minder administratieve lasten te hebben, zodat zij zich beter kunnen focussen op het helpen van cliënten. Uit onderzoek van Berenschot blijkt dat 82 procent van de zorgprofessionals administratieve taken als belastend ervaart, zij hieraan gemiddeld 35 procent van hun werkbare tijd besteden en dat er een verband bestaat tussen administratieve belasting, verloopintentie en werkplezier. Een van de thema’s voor Avinty, is het leveren van een bijdrage aan het verminderen van deze last en daarmee ons steentje bij te dragen om het werkplezier van zorgprofessionals te vergroten en ruimte te creëren waar het écht om gaat, zorg verlenen.   

Wij zien vaak dat zorgprofessionals veel moeten overnemen tussen verschillende systemen, met name daar waar online steeds meer samengewerkt wordt met de cliënt. Wat als we de cliënt nu eens een rol kunnen geven om co-auteur te worden van zijn eigen dossier? Wat als de cliënt zelf bijvoorbeeld zijn intakegegevens kan doorvoeren via een Cliëntportaal en dat deze automatisch doorvallen naar het EPD, zelf (delen van) zijn behandelplan kan maken of zelf kan rapporteren over een sessies en doelen aan een behandelaar?   

 Waarschijnlijk is niet iedere cliënt op dezelfde manier in staat om dit zelfstandig te doen, maar wat als je hem of haar wél de mogelijkheid biedt en als zorgprofessional dit waar nodig kan ondersteunen?  Door het Karify Cliëntportaal te integreren met USER, verbinden we de werkprocessen van de zorgprofessional met de stappen die de cliënt zelf digitaal zet in zijn behandelproces.   

Hierdoor zien we een grote kans om lastenverlichting én een versterking van digitaal behandelen mogelijk te maken. Ons uitgangspunt is dat dit niet alleen meer inzicht, maar ook meer regie en betrokkenheid geeft aan cliënten bij het eigen behandeltraject. Blended behandelen gaat niet langer over slechts behandelmodules- en interventies, maar vraagt om een volledig digitaal proces van aanmelding tot afmelding van zorg, maar, dan wel geïntegreerd met het EPD, zodat ook de zorgprofessional wordt ontlast!  

Invoer aan de bron en meer samenwerking  

Administratief werk is al jaren een groot deel van het takenpakket voor de GGZ. Een behandelaar moet bijvoorbeeld iedere keer als na intake of een behandelplanbespreking, de resultaten hiervan verwerken in het EPD. Door met het Karify Cliëntportaal meer regie te geven aan de cliënt, wordt de behandelaar in dit proces ondersteunt doordat de invoer over klachten, voorgeschiedenis etc. direct opgeslagen wordt in USER. Nadat een cliënt is aangemeld bij de organisatie, krijgt hij automatisch een account waarin hij ontvangen wordt en zich kan voorbereiden op bv een intakegesprek door middel van een organisatie specifieke vragenlijst.

De beantwoording hiervan kan de professional voorafgaand aan het intakegesprek terugvinden in USER onder bijvoorbeeld de intakerapportage. Vervolgens kan de behandelaar zaken aanvullen vanuit het gesprek en worden deze wederom inzichtelijk voor de cliënt in het Cliëntportaal.  

 Een cliënt stelt dan geheel of gedeeltelijk zelf zijn behandelplan samen, waarbij de zorgprofessional zijn/haar professionele input kan blijven geven. Door meer mogelijkheden te bieden om cliënten hier zelf mee aan de slag te laten gaan, ontstaat meer regie en betrokkenheid bij de behandeling en ontstaan mogelijkheden om veel meer samen beslissingen te maken.

De voordelen van integratie  

Ons doel is om de cliënt zoveel als mogelijk regie over en betrokkenheid met zijn behandeltraject te geven, van aanmelding tot nazorg. De samenwerking tussen Karify en USER  maakt het mogelijk dat we beide systemen niet alleen koppelbaar maken, maar dat we daadwerkelijk de informatie (of data) van de cliënt en professional vanuit twee systemen integreren en voor elk in het eigen specialistische instrument beschikbaar maken. Het behandelplan is onze eerste stap. In overleg met onze klanten gaan we steeds meer processen vanuit het USER EPD integreren met het Karify Cliëntportaal.   

Benieuwd hoe dit voor uw organisatie kan werken?  

Wij adviseren u graag over de mogelijkheden om meer lastenverlichting te realiseren voor de zorgprofessional en de cliënt beter in zijn kracht te zetten. Neem contact met ons op via vragen@avinty.com voor een vrijblijvende kennismaking.  

Karify

Karify is een eHealth platform en cliëntenportaal dat gebruikers en professionals verbindt via interventies, veilige communicatie, informatie-uitwisseling en online inzage. Cliënten krijgen in Karify de beschikking over hun eigen persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).

Gerelateerde berichten

De eindgebruiker altijd in beeld

Binnen Avinty is de eindgebruiker een belangrijk onderdeel van de ontwikkelvisie. Om de...

Nieuw adres Avinty Jeugdzorg, Gehandicaptenzorg en Revalidatie

Vanaf vandaag hebben Avinty Jeugdzorg, Gehandicaptenzorg en Revalidatie een nieuw onderkomen. We...

Avinty marktleider GGZ

We beginnen de week met goed nieuws. De nieuwe EPD-inventarisatie in de GGZ-markt van M&I...

Avinty dit jaar niet op Zorg&ICT

Vanwege de grote impact die COVID heeft gehad op de zorg heeft Avinty besloten dit jaar niet deel...

Avinty breidt uit, welkom Avinty Apps!

Op 2 september jl. hebben we een team van 10 specialisten in mobiele applicaties (apps) aan...
Share This