Waarom komt het zorgprestatiemodel er eigenlijk?

21 jun 2021 | ZPM

De reden waarom er nu een andere bekostiging komt voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en forensische zorg (fz) is eigenlijk heel eenvoudig: de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft na onderzoek geconstateerd dat het eenvoudiger kon en moest.

Te tijdrovend en te vaak een mismatch

Voorheen was het in de basis-ggz zo geregeld dat de bekostiging gekoppeld was aan ‘patiëntprofielen’. Gespecialiseerde ggz wordt betaald via ‘diagnose-behandelcombinaties’ (dbc’s). Als iemand lang wordt opgenomen, gelden zorgzwaartepakketten (zzp’s). En voor forensische zorg zijn er diagnose-behandel-beveiligingscombinaties (dbbc’s). Maar dat levert ook een enorm versnipperde administratie op. Bovendien kostte het zorgverleners veel tijd om alles vast te leggen én klopte de bekostiging niet altijd met het soort zorg dat geboden werd. Hoog tijd dus voor een andere methodiek.

Advies NZa: houd het simpel

Na onderzoek wat er nodig is om de bekostiging van de ggz en de fz eenvoudiger te maken, kwam de NZa met een advies. Het zorgprestatiemodel invoeren voor de geestelijke gezondheidszorg en de forensische zorg. Dat moet voor eenvoud zorgen in regels, duidelijke nota’s en geen onnodige administratie. De prestaties weerspiegelen de daadwerkelijk geleverde zorg, en de tarieven sluiten aan bij de behandeling die de zorgverlener geeft.

Goed nieuws voor zorgverleners: de minutenregistratie is niet meer verplicht. Prestaties worden gekoppeld aan ‘een dag’ en niet meer aan een traject. Daardoor zijn de totale zorguitgaven veel sneller duidelijk. De prestaties gelden voor de basis-ggz, de gespecialiseerde ggz én de forensische zorg. Dat zorgt voor eenvoud en duidelijkheid.

Als het zorgprestatiemodel klaar is, moet het aan 10 goede eigenschappen voldoen. Naast eenvoud zijn dat bijvoorbeeld ook: minder administratie, en meer ruimte voor innovatie.

Wat betekent het zorgprestatiemodel voor jouw organisatie?

De ene organisatie zal meer merken van de invoering van het zorgprestatiemodel dan de andere. Feit is wel dat elke zorgaanbieder in ggz en fz ermee te maken krijgt. Net zoals elke zorgverzekeraar. In 2022 gaat het declareren van zorg op een andere manier.

De invoering van het zorgprestatiemodel kost bloed zweet en tranen, maar kan ook veel opleveren. Avinty GGZ helpt je daar graag bij. Neem contact op met Ursela Olde Weghuis via 088-0550620 of ursela.oldeweghuis@avinty.com als je meer wilt weten.

Lees hier meer over onze simulatie of hoe je de invoering van het Zorgprestatiemodel in je voordeel kunt gebruiken.

USER

In de Geestelijke Gezondheidszorg werk je met een kwetsbare doelgroep. USER is een gebruiksvriendelijk en betrouwbaar EPD voor de GGZ dat het hele zorgproces optimaal ondersteunt.
De zorgprofessional kan focussen op 
een optimale weg naar herstel voor de patiënt en cliënt.

Gebruiksvriendelijk

Optimale ondersteuning

Toekomstbestendig

Co-Creatie

Meer nieuws

Avinty komt goed binnen bij Computable 100!

Geweldig nieuws, we zijn twee keer in de top 10 beland! We hebben de 5e plaats in de categorie...

Ook de Hoop GGZ kiest voor ons USER EPD!

“USER kenmerkt zich door zijn brede geïntegreerde functionaliteit en heeft de wet- en regelgeving...

Save the Date – DIZ Day 2023!

Sinds kort maakt Avinty deel uit van de SDB Groep. Op donderdag 28 september organiseren we voor...

Zorgmarathon 2023 met als hoofdsponsor SDB Groep!

Sinds kort maakt Avinty deel uit van de SDB groep. Als toonaangevend bedrijf in de zorgsector,...

SDB Groep bouwt haar strategische positie in de Nederlandse softwaremarkt voor de gezondheidszorg verder uit

Den Haag, 4 april 2023 Zorgvernieuwers SDB Groep en Avinty slaan de handen ineen en creëren...

Correspondentie ontsluiting in Karify vanuit USER

Een mooie ontwikkeling in de integratie van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) USER en de...

Avinty kondigt vandaag het vertrek van Onno Verstegen als CEO aan

Oldenzaal, 24 februari 2023 Avinty kondigt vandaag het vertrek van Onno Verstegen als CEO aan....