Werken aan je zelfbeeld

Kinderen en jongeren met een negatief zelfbeeld leren te focussen op positieve dingen en het loslaten van negatieve gedachten.

Meer informatie

Doelgroep en doel

‘Werken aan je zelfbeeld’ is voor kinderen en jongeren van 6 tot 25 jaar met een negatief zelfbeeld. Ze leren vaardigheden om te focussen op positieve dingen en loslaten van negatieve gedachten om zo hun zelfbeeld te verbeteren.

Opbouw

De kinderen en jongeren onderzoeken waaruit hun zelfbeeld bestaat en oefenen met het herkennen van positieve eigenschappen in anderen. Daarnaast gaan ze aan de slag met het bijhouden van hun dagelijkse successen. Ze onderzoeken hun eigen positieve eigenschappen en hoe belangrijke anderen over hen denken. Ze oefenen met het loslaten van negatieve gedachten door op zoek te gaan naar sterke positieve herinneringen en een krachtige positieve zin. Daarna gaan ze op zoek naar een houding en muziek die daarbij past. Ze denken na over hoe hun toekomst eruit zal zien als ze meer zelfvertrouwen zouden hebben. De kinderen en jongeren leren waarom ze zichzelf niet negatief met anderen moeten vergelijken, wat hun triggers zijn en hoe ze daar positief mee kunnen omgaan.

Onderbouwing

Deze module is ontwikkeld door Marije Kuin en gebaseerd op de handleiding 'Zelfbeeldtraining voor kinderen en jongeren – Competitive Memory Training (COMET)' van Marije Kuin en Paulien Peters en het werkboek ‘Werken aan je zelfbeeld: COMET voor kinderen en jongeren (individuele training)’ van Marije Kuin.

Extra informatie

Code

J_COMET_V2

Versie

2.0

Datum laatste wijziging

15 juli 2021